Boğaziçi Üniversitesi’nde elektrikli bisiklet devri başlıyor

Boğaziçi Üniversitesi’nin Kuzey ve Güney kampüsleri arası ulaşım için dakikası 2 kuruşa kiralanabilen elektrikli bisikletler hizmet vermeye başladı.

Okulun mevcut ulaşım durum ve sorunlarını incelemek üzere hazırlanan raporda, güney kampüten kuzey kampüse geçişte yer alan rampalar nedeniyle öğrenci ve personelin ağırlıklı olarak servisleri kullandığı ve servis önünde uzun kuyruklar oluştuğu ortaya çıktı. Bunun üzerine, İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ilgın Gökaşar´ın yürütücülüğünü yaptığı elektrikli bisiklet projesi başlatıldı.

Gökaşar şu bilgileri verdi:  “Bu durumlar göz önüne alındığında en kısa çözüm yolunun servis aracı sayısını arttırmak olduğu görülüyordu. Ancak, bu çözüm yolu Boğaziçi Üniversitesi’nin çevreci ve sürdürülebilir bir üniversite kampüsü sağlama amacına ters düşmekteydi. Bu çerçevede üniversitede rastgele seçilmiş 691 öğrenciyle yüz yüze bir anket yapıldı. Çalışmalar sonucunda öğrencilerde bisiklet kullanımı isteğinin yüksek olduğunu gördük. Ancak rampalar nedeniyle elektrikli bisiklet daha iyi bir çözüm olacaktı. Tam bu rapor hazırlama dönemimizde; Fizik Bölümü 4. sınıf öğrencimiz Mehmet Akıncılar bize “Bizero-E-Bike” proje önerisi getirdi”.

Gökaşar, Üniversitemizde pilot bölge olarak başlayacak olan bu proje çerçevesinde elektrikli bisiklet istasyonları kurulup kredi kartı üzerinden ödeme imkânı veren mobil uygulamalar tamamlandı. Kullanımları bisikletlerin iadesinde güçlük çekmemek adına ücretsiz yapamadık ancak bisikletler dakikası 2 kuruş gibi cüzi bir ücretle kullanılabilecek. Boğaziçi Üniversitesi Yeşil Kampüs programında rüzgar enerjisi santralleri ile bu alanda öncü olduğu gibi Bizero projesiyle de Türkiye’deki ilk ve dünyadaki bir kaç üniversiteden biri olacak.

Bu projeyi üniversitemizin altı kampüsü için de düşünüyoruz. Bu çalışmada, kampüs içi ve kampüsler arası yolculuklarda tüm personelin ve öğrencilerin paylaşımlı elektrikli bisikletleri kullanmasına öncülük ederek uzun vadede hem kampüse gelen özel araç sayısını azaltmayı hem de kampüs ve şehir trafiği için bir rahatlama sağlanmasını hedefledik. Daha önce de belirttiğim gibi kampüsler arası servisler için oluşan uzun kuyrukların azaltılması için de bu sistemin uygun çözümler arasında olması düşünüldü” dedi.

‘’Bizero’’ projesini geliştiren Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Mehmet Akıncılar ise Türkiye’nin ilk ve tek, dünyanın sayılı elektrikli bisiklet paylaşım sistemini Boğaziçililere sunabildikleri için çok mutlu olup dünyaya ayak uydurabilmenin ülkemiz adına gururunu taşıdıklarını belirterek kullanım ve test süresince en çok karşılaşılan soruları yanıtlamış, aşağıdan okuyabilirsiniz:

Bizero istasyonları nerelerde var, istasyonlardan elektrik destekli bisikletleri nasıl kiralarım?

Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs’te kütüphanenin, Güney Kampüs’te bankamatiklerin yanında bulunan istasyonlardan mobil uygulama aracılığıyla depozitosuz olarak kolayca kiralanabiliyor. Proje kapsamında tüm fiziksel istasyon yapıları kaldırılarak yerine bisikletlerin üzerine GPS yerleştirildi ve sanal istasyon sistemi geliştirildi.

Bisikletler bir istasyon alanından alınıp bir başka istasyon alanına bırakılabiliyor. Kiralamadan kullanım durumunda ise bu alanlardan çıkan bisikletler güvenlik personeline bildirilip bisikletin üzerinde bulunan alarm devreye giriyor.

Sisteme üye olup bisikletleri kiralayabilmek için Bizero uygulamalarını indirebilirsiniz.

Android uygulaması için
IOS uygulaması için 

 

Kaynak: yesilist.com

Yazar: Editör

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir