Japonya’nın en çok okunan gazetelerinden biri olan Mainichi Shimbunsha, %100 sürdürülebilir bir gazete tasarımı ile dikkat çekiyor. Bu gazeteyi okuduktan sonra toprağa gömdüğünüzde, kendi ana maddesi olan bitkiler yetişiyor.
Değişik icatları ile tanınan Japonya, bu sefer geri dönüştürülmüş kağıttan, tamamı ile bitkisel kaynaklı kitlesel bir gazete üretti. “Çevreci Gazete” diye adlandırılan Mainichi Shimbunsha, toprak ile buluştuğunda gazetenin geri dönüştürülmüş hammaddesi içinde bulunan tohumlar, yeşerip çeşitli bitkilere dönüşmekte. Gazetinin mürekkepi ise sebze kaynaklı ve bu bitkileri için bir gübre görevi görüyor.
Bu fikir aslında çok yeni değil. Toprağa ekilebilen kağıtlar uzun zamandır geri dönüştürülmüş kağıt, su ve bitki tohumları ile karıştırılarak yapılıyordu. Ama toprağa ekilebilen kağıt ilk defa böyle büyük bir şekilde üretiliyor ve kullanılıyor.
Doğa dostu bu gazete oldukça büyük bir başarı yakaladı. 1922’den itibaren Japonya’da günlük haber yapan ve günlük 4 milyon adet satılan Mainichi Shimbunsha, 700 bin dolar civarında ekstra bir kâr sağladı. Bu aslında gazetenin ilk çevreci etkinliği de değil. Daha önce de su kaynaklarının dağıtımına dikkat çeken gazete, bundan sonra da ilk ve orta okullara yatırım yaparak geri dönüşüm hakkında öğrencileri bilgilendirmek için projelerine devam edeceğini belirtiyor.
Karbondioksit salımını azaltmak için geleneksel atık yönetimi yerine geri dönüşümün ve sürdürülebilir ürünlerin bir norm olmasını hedefleyen gazete kendi parolasını hayata geçirdikleri için oldukça memnun: Mainichi sadece bilgilendirmek için değil aynı zamanda küresel sorunların çözümü için de harekete geçer.